Sven & Loes @ SXM - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Carolien & Robert Jan - WaarBenJij.nu Sven & Loes @ SXM - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Carolien & Robert Jan - WaarBenJij.nu

Sven & Loes @ SXM

Door: Caro & RJ

Blijf op de hoogte en volg Carolien & Robert Jan

16 Februari 2009 | Nederland, Amsterdam

Op vrijdag 6 februari om 18.10 zouden Loes & Sven aankomen op SXM! Net als bij het bezoek van de ouders, dachten we op tijd richting het vliegveld te gaan, om, onder het genot van een biertje en een broodje, het vliegtuig te zien landen.. dat liep net even anders..

We hadden op donderdag al redelijk wat koelvloeistof in de auto moeten bijvullen, wat gek was, omdat dat in de afgelopen maanden eigenlijk nooit nodig was.. Maar goed, toen dachten we nog dat het kwam door de hitte hier, en dat we het gewoon wat vaker zouden moeten bijvullen. Helaas.. toen we vrijdagmiddag naar de auto liepen, bleek er alweer een groot deel vloeistof verdwenen te zijn, en onder de auto lag een plasje.. geen goed teken! En dat op de dag dat we naar het vliegveld moesten! En om daar te komen, moet je hier 'de berg’ over, en dat durfden we eigenlijk niet zo goed aan. Maar omdat we nog vroeg waren, zijn we meteen even naar Nappa, een auto-onderdelenzaak gereden, waar een mechanic naar de auto heeft gekeken. Hij zag meteen dat de waterpomp kapot was. Nu hebben mechanics hier geen onderdelen op voorraad, dus moet je die eerst zelf gaan zoeken.. Wij direct naar de Mitsubishi-dealer, want als we snel nog een pomp konden kopen, kon Saith (de mechanic) 'm er waarschijnlijk nog inzetten voordat we naar het vliegveld moesten! Maar ja, je moet hier geen haast hebben op het eiland.. We hebben wel een half uur bij de dealer gestaan, 2 wachtenden voor ons (die echt veel te lang bleven zeuren over een bestelling die er echt nog niet was..), maar toen we uiteindelijk aan de beurt waren gaf de computer in elk geval aan dat er nog een waterpomp (voor $190) op voorraad was! Helaas te vroeg gejuicht, want die pomp konden ze vervolgens nergens vinden.. Toen zaten we dus met een groot probleem: geen pomp, en de mechanic was waarschijnlijk al lang naar huis.. Maar we moesten naar het vliegveld! Dus hebben we Bram & Nicole gebeld, die vlakbij de mechanic wonen, of we misschien een auto van hun konden lenen. Ze zijn direct gekomen, en dus hadden we in elk geval een auto om naar het vliegveld te gaan! Maar onze eigen auto durfden we daar eigenlijk niet zomaar langs de kant van de straat achter te laten, dus die hebben we eerst voorzichtig naar Pointe Blanche gereden, en op de parkeerplaats van het Tamarind (waar we tijdelijk hebben gewoond) neergezet, zodat we niet weer naar boven, naar ons huis, hoefden te rijden. En toen werd het tijd om snel naar het vliegveld te gaan! Onderweg zijn we nog even gestopt bij een 'autoparts-shop', en jawel hoor, daar hadden ze gelukkig een waterpomp (voor slechts $75)! Precies op het moment dat het vliegtuig landde, kwamen we aan op het vliegveld! Het was erg leuk om Sven & Loes weer te zien! En heel toevallig kwamen we op het vliegveld ook nog bekenden uit Leiden tegen (Coco & Tiddo), die hier een weekje vakantie kwamen houden, en naast Sven & Loes in het vliegtuig zaten! Vervolgens hebben we hun huurauto opgehaald, onderweg wat boodschapjes gedaan, en op naar Dawn Beach, waar ze een prachtig appartement hadden gehuurd! Nadat zij de koffers een beetje hadden uitgepakt (en wij eindelijk ons broodje - als avondeten - hadden gegeten), zijn we lekker een wijntje gaan drinken aan 't strand bij Mr Busby's.

De volgende ochtend om 08.00 uur stonden wij - zoals afgesproken - bij Saith, maar natuurlijk was hij in geen velden of wegen te bekennen. Dus zijn we maar een rondje gaan lopen, en toen we uiteindelijk om 08.30 uur terug kwamen, zat hij netjes op ons te wachten! Hij zou de pomp voor ons inbouwen, wat ongeveer 1.5 uur zou duren. Omdat wij al rekening hielden met minstens 3 uur (het gaat hier nu eenmaal niet zo snel..), zijn we naar huis gereden met de auto van Bram, en zouden we onze auto aan het einde van de ochtend weer ophalen.
Die ochtend hebben we het herinneringsboekje aan Gerrie, de tante van Caro die in november is overleden, zitten lezen. Het blijft een gek idee dat ze er niet meer is, en dat wij niet bij haar afscheid konden zijn. Helemaal ontroerd en in tranen, door de mooie woorden die daarin stonden, schrokken we van de telefoon die plots ging. Het was Saith: “major problem, major problem, you must come!” Dat klonk niet best, dus we zijn snel naar de garage gereden. Het bleek dat om de pomp te kunnen vervangen, hij een deel van het motorblok moest losmaken. Die bout zat echter zo vast, dat het nodig zou zijn er veel kracht op te zetten, met het risico dat hij af zou breken. In dat geval zou de halve motor moeten worden vervangen, een dure grap.. Even hebben we erover nagedacht, maar ja, in feite hadden we geen keus: de pomp moest vervangen worden. Dus hebben we hem toestemming gegeven wat meer kracht te zetten.. Intussen zijn we weer naar huis gegaan, en belde hij nog dat hij zou proberen om de motor heen te werken, want hem dan wel dagen tijd zou kosten. Het leek ons een prima oplossing, maar helaas bleek dit te positief ingeschat.. ’s Middags hadden we de crematie van de vader van Edgar, uit ons hockeyteam. Eenmaal weer thuis kregen we weer een bericht van Saith: het was toch gebroken! Enorm balen, maar hij had zelf wel een betere oplossing dan een duur onderdeel kopen bij de dealer: hij zou naar de 'japanes guy' gaan, en vragen of hij het onderdeel kon maken. Dat betekende wel dat het ons honderden dollars zou gaan kosten, en dat we de auto in elk geval t/m woensdag (oftewel, minimaal vrijdag) kwijt zouden zijn..
Al met al was het een rotdag, en enorm balen, maar door het stilstaan bij Gerrie, en de crematie van de vader van Edgar relativeerden we het ook weer: als deze kosten aan de auto nou het ergste zijn dat ons nu overkomt, dan mogen we onszelf wel heel gelukkig prijzen..
De avond hebben we toch nog heel gezellig afgesloten met een hapje eten met Sven & Loes bij Big Fish in Dawn Beach.

Zondagochtend hebben we het rustig aan gedaan. Wij hebben thuis een beetje gerommeld, en Sven & Loes hebben genoten van het strand van Dawn Beach. 's Middags hadden we afgesproken bij de Loterie Farm, het natuurgebied rondom Pic Paradis. Daar hebben we een hele leuke - en vooral steile - wandeling gemaakt! De middag hebben we afgesloten met een lekkere cocktail en wat hapjes in de Treelounge van de Loterie Farm. Daarna zijn we, met de huurauto van Sven en Loes en de geleende auto naar Bram & Nicole gereden, om hun auto terug te brengen. Daarna zijn we met z'n vieren naar ons huis gegaan, en hebben daar heel gezellig gegeten.

En terwijl Sven & Loes op maandag genoten van het strand Baie au Prunes, gingen wij op de fiets naar het werk! Nadat we weer een telefoontje hadden gekregen van Saith (de ‘japanese guy’ werkte toch niet zo lekker mee, dus hij zou nu op zoek gaan naar een 2e hands motoronderdeel), moesten we weer op zoek naar een tijdelijke auto.. Gelukkig had Bram nog een extra - maar onverzekerde - auto, die hij op dit moment niet gebruikt. De lokale verzekeringsmaatschappij dacht goed mee, en na een (fake) bill of sale hebben we onze auto tijdelijk uit de verzekering gehaald, en die van hem er voor in de plaats gedaan! Wij waren dus weer blij met onze 2e vervangende auto! Dat duurde alleen niet lang.. de auto was namelijk niet (APK) gekeurd, en dat was niet voor niets: geen achteruitkijkspiegel, kapotte voorruit, en een uitlaat die een vreemd geluid maakt. Bij nader inzien vonden we dit toch niet een fijn idee en hebben we dus besloten de auto de volgende ochtend terug te brengen naar Bram. Na het werk hebben we een cocktailtje gedronken op de boardwalk, en vervolgens gezellig gegeten bij Taloula Mango met Sven & Loes, die een dagje naar Saba waren geweest. Zij hebben ons daarna thuisgebracht, en daar bleek dat onze huisbaas nog een mini pick-upje over had, die we voor $15 per dag konden huren! Vanaf woensdag dus de 3e vervangende auto!

Woensdag hebben Sven en Loes weer genoten van een mooi strand, en zijn ’s avonds naar de Loterie Farm gegaan; donderdag hebben ze het bootje naar Ile Pinel genomen. Wij kregen weer een telefoontje van Saith (en dus buikpijn..): de pomp is vervangen, en het vervangende motoronderdeel is geplaatst.. alleen zit er nu een ‘tik’ in de motor! Volgens de mechanic komt dat door de kleppen, en moet nu een ander deel van de motor open, als we willen dat hij dat repareert.. Nog meer kosten.. We hebben de auto bij saith achter gelaten, en zijn met de mini pick-up naar Dawn Beach gereden, waar we gezellig met z’n vieren hebben gegeten bij Daniels at the Sea.

Vrijdag was het helaas alweer zover. Na een gezellige lunch bij het Franse tentje in Oldstreet hebben Sven & Loes hun spullen gepakt, en zijn ze aan het einde van de middag teruggevlogen naar Nederland. Wij kregen helaas weer een telefoontje van Saith: de ‘tik’ zat toch niet in het bovenste deel van de motor, maar in het vervangen onderdeel.. (wordt vervolgd..)

Sven & Loes, het was een super gezellige week!!

• 16 Februari 2009 - 08:45

Zussie:

Wat een (auto)pech allemaal zeg! Wel leuk dat het zo gezellig was met Loes en Sven! Om jullie een beetje op te beuren: Mike gaat vandaag op school een tekening voor jullie maken.... (ben benieuwd, want hij is nog geen Picasso). Ik zal 'm inscannen en dan mailen.
    Sterkte nog met de auto en tot snel!

• 16 Februari 2009 - 14:56

Hans:

Hey nichtje! Wat fijn om te lezen dat 'ons mam' ook op een bounty eiland als waar jullie op zitten wordt herdacht! x Hans

• 19 Februari 2009 - 19:17

Sven En Loes:

Het was heerlijk bij jullie, zon zee strand eten wijntjes en gelukkig ook wat hollandse regen zodat we niet al te veel hoefden te wennen :-)

Nu thuis alleen wel een jetlag (ja nog steeds!) en weer volop aan het werk, dus we zijn alweer toe aan een dag Baie au Prunes!

succes met de auto, dikke zoenen!

• 20 Februari 2009 - 12:26

Bas:

Zit nu in de trein en eindelijk even jullie laatste verhaal gelezen. Wat een autopech allemaal! Is er inmiddels al goed nieuws..?
    Super leuk van de week weer geskyped te hebben. Nog een weekje en zijn jullie weer in Nederland! Gezellig! X Bas