Caribbean Carnival
Door: Caro & RJ
Blijf op de hoogte en volg Carolien & Robert Jan
04 Mei 2009 | Nederland, Amsterdam
Op donderdag 16 april begon Carnival hier op het eiland! Gebruikelijk is natuurlijk dat dit gevierd wordt voorafgaand aan de vastentijd tot Pasen, maar om commerciële redenen is het hier op het eiland verplaatst naar de periode rondom Koninginnedag.
Voor Carnival is er een speciale Festival Village in Philipsburg, een soort permanent feestterrein (voor 15.000 mensen), met een groot podium en meer dan 60 kraampjes eromheen waar wordt gebbqt, en drank wordt verkocht. Overigens wordt dit terrein alleen gedurende deze 2 weken gebruikt; onwijs zonde, want in tegenstelling tot veel andere gebouwen op het eiland ziet dit er prachtig uit, en zou je er bijvoorbeeld fantastische concerten kunnen geven!
Vanaf de opening van Carnival kon je elke dag naar de Village, om te lunchen, of om ’s avonds naar een optreden te gaan. Daar moest je wel entree voor betalen, en er worden door veel locals dan ook speciaal voor deze 2 weken flinke leningen afgesloten!
De eerste week hebben wij er weinig van mee gekregen, behalve twee keer lunchen bij een van de vele bbq-kraampjes. Er moest immers nog gewerkt worden, al trekt de gemiddelde local zich daar weinig van aan, haha! De tweede week was wel een echt gekkenhuis op het eiland, en hebben we heel wat feestjes meegepikt. Dat betekent overigens niet dat we in een clownspak of boerenkiel in de polonaise voorop liepen en iedereen zingend hebben meegedeeld dat we onze feestneus kwijt waren of dat er een paard in de gang stond, want hier wordt het heel anders gevierd.. De enige overeenkomst is waarschijnlijk de hoeveelheden drank die er doorheen gaan!
Na 2 daagjes werken zijn we op dinsdagavond nog even naar het WIB-feestje geweest, oftewel het Carnivalsfeestje van de plaatselijke bank. Wel een beetje op tijd naar huis gegaan, want voor ons begon het Carnival afgelopen woensdagochtend pas echt.. ja, in de ochtend! Het was namelijk ‘Jouvert Morning’, afkomstig van ‘jour ouvert’. Tijd om de dag te openen, en wel vanaf 04.00 uur ’s ochtends, met een parade van 6 km rondom de Pondfill, stapvoets, drinkend en dansend, achter de vrachtwagens aan, met artiesten erop, die enorm veel herrie produceerden! Anyway, we vonden dat we het een keer moesten maken, maar vonden 04.00 uur wel heel vroeg.. Dus zijn we met Hanke en Wichert rond 06.00 uur aangesloten in de tocht, waarin massa’s mensen mee liepen, en overal langs de weg waren tentjes waar je voor $1 bier kon kopen. We waren - als een van de weinige blanken die meeliepen - bang dat het een lachertje zou worden voor de (ook voornamelijk lokale) toeschouwers, want we vielen natuurlijk wel op tussen alle locals die lekker soepel met de heupen draaien! Maar dat viel alleszins mee: het is namelijk niet echt dansen, maar ‘jump up’, oftewel tegen elkaar aanrijden, haha! Tot een uur of 08.30 hebben we enthousiast ‘gejumpt’ en gedronken, maar toen vonden we het wel weer mooi geweest (de tocht zou uiteindelijk pas om 11.00 uur weer in Philipsburg aankomen) en hebben we gelift terug naar de stad, om daar te ontbijten. Vervolgens zijn we nog lekker een paar uurtjes gaan slapen..
Want ’s avonds stond alweer het volgende feest op het programma: Zouk-night. Een erg geslaagde avond in de Village met allerlei optredens van zouk-artiesten, oftewel Frans-Creoolse muziek.
Donderdagmiddag - Koninginnedag - was de Grand Parade door Philipsburg, waar we uiteraard met gemengde gevoelens naar toe zijn gegaan. Die ochtend hadden we het nieuws al uitgebreid op internet gelezen, en op de radio gehoord. Ondanks de trieste berichten uit Nederland, hebben we genoten van een prachtige optocht.
Vrijdag was het even tijd voor iets heel anders.. Een tijdje geleden hadden we namelijk ontdekt dat er aan de Franse kant een restaurantje is, dat volledig is ingericht in Alpen-sfeer, waar je kunt kaasfonduen en racletten, en dat heel toepasselijk Le Chalet heet! Daar zijn we met mede-skifanaten Hanke & Wichert gaan racletten - fantastisch! Daarna nog even door naar een oranje-feestje bij de Nederlandse strandtent Karakter en zaterdagavond nog het huwelijksfeest van Willem & Hendrickje!
Inmiddels is het Carnival afgesloten, en is de rust op het eiland een beetje teruggekeerd. We hebben deze heerlijke vrije dagen afgesloten met een dagje uitrusten op het strand van Dawn Beach.
04 Mei 2009 - 14:50
Soppie:
Leuke foto's!!! het verhaal ga ik nog lezen, haha xxx -
04 Mei 2009 - 19:06
Ghis:
wat onwijs leuk weer! lekker blijven genieten met zijn allen en met elkaar. liefs -
05 Mei 2009 - 18:18
Zussie:
Klinkt allemaal weer gezellig! Ik hoop dat de raclette net zo lekker smaakte als in de "echte" Alpen....
Liefs,
Zussie -
12 Mei 2009 - 05:58
Jos:
Ha die Carolien,
Zo te zien valt het leven op Sint Maarten niet mee....:-)
Even een berichtje uit Den Haag. Alles loopt prima hier. Veel nieuwe collega's op de afdeling, veel werk. Verder geen schokkende gebeurtenissen.
Veel plezier!
17 Mei 2009 - 19:04
Oma Leny:
Bedankt voor je kaart. Leuk iets te horen van jullie! Merk wel dat jullie het goed naar je zin hebben. We waren gisteren bij mama op haar verjaardag, was heel gezellig en ze zag er goed uit! Ze had zo gewoonlijk weer goed gezorgd! Ik zit nu bij Marjolijn, waar ik lekker gegeten heb. Asperges die hebben jullie zeker niet. Heb
leuke foto's gezien op jullie site en het laatste bericht gelezen.
Heel veel liefs en tot over een hele poos!